BÝVALÁ PRVNÍ DÁMA ČR A VELVYSLANKYNĚ NA SLOVENSKU LIVIA KLAUSOVÁ NAVŠTÍVILA ORBIS

Soukromou školu ORBIS dnes poctila svou návštěvou emeritní první dáma České republiky a bývalá velvyslankyně na Slovensku, paní Livia Klausová. Ta do Zlína přijela u příležitosti zahájení prestižního festivalu ZLÍNFEST.

„Během své návštěvy se paní Klausová seznámila s prostředím naší školy v rámci všech úrovní – tedy se školou mateřskou, základní i střední. Setkala se tak s žáky všech věkových kategorií. Nejmladší děti z mateřské školy ji přivítaly osobním představením a vzhledem k tomu, že je ORBIS školou dvojjazyčnou, následně jí zazpívaly anglickou písničku. Na přání paní Klausové si pak všichni společně zazpívali i českou lidovou píseň „Pec nám spadla“, uvedla Kateřina Blaha Hlavňovská, ředitelka školy.

Na základní škole se pak paní Klausová setkala s žáky 6. až 8. ročníků, kteří jí kladli zvídavé otázky. Diskuse se dotkla široké palety témat, včetně hokeje, osobního života, cestování, světové kuchyně a kultury.

Žáci střední školy měli rovněž možnost položit své dotazy, mezi nimiž zazněly otázky týkající se finálového utkání MS v hokeji či první setkání paní Klausové s jejím manželem.

„Ke školství mám celý život blízko. Učitelé pro mě byli v životě velmi důležití, sama jsem si v mládí přála být učitelkou a tuto profesi máme také hojně v rodině. Nakonec i s manželem jsme se seznámili coby studenti, konkrétně na chodbě vysoké školy, kterou jsme oba navštěvovali,“ uvedla Livia Klausová s tím, že je jí školství blízké také s ohledem na nadační činnost, které se věnuje. Dodala současně, že podle jejího názoru dnes dětem a mladým lidem schází větší propojení s předešlými generacemi, porozumění tradicím a schopnost posouzení relevance informací, která jim předkládají média.

Paní Klausová okouzlila všechny přítomné svou noblesou, vtipností a srdečností. Její návštěva a ochota podělit se o své zkušenosti a příběhy byla pro žáky velmi inspirativní.